Thursday, June 30, 2011

Tun Dr. Mahathir Mohammad......ACC......

salam....
hari ini aku ke Azhar Conference Center di rab'ah.....hanya semata2 untuk mendengar ucapan Tun Dr.Mahathir Mohamad....dan melihat beliau dgn jarak dekat....pada mulanya,aku mls nk pegi..sbb nya xda teman...mls nk tunggu bas sorang2...x best kan,xde teman berckp...tp aku gagahkan juga dgn tekad ingin mendengar ucapan Tun Mahathir.....alhamdulillah,dlm 15 minit..aku berjaya mndapatkan bas no.14.....mka smpai lah aku ke acc.....
aku pun melangkah msk ke dlm acc buat pertama kalinya...pak cik guard bg taw aku:mahathir mohamad ada kat dlm(bhsa arab la dia ckp)...senyum ja la aku,nk buat pa lg...smbil brjln menuju ke dewan,smpat juga aku bertegur sapa dgn kakak2 arab...mereka bg tahu aku yg mereka sgt kagum dgn tun...aku bangga....bila melangkah msk ke dewan..ramainya org malaysia....bguslah,xde la rasa mcm sorg2...to cut a long story short(ngantok dah tp nk tls entri jgak),majlis bermula dlm 10 minit kemudian,satu persatu ucapan aku amati...tp yg plg aku phm mstilah ucapan Tun Mahathir....fokus btul2,btul2 teratur ucapannya,sedap didengar,isi yg mantap....rasa auranya....antara inti pati ucapan tun ialah...umat islam msti bersatu kalau nk liberate palestin....perlu ada strategi,perancangan dari awal,jgn bertindak sendiri2....msti bersatu..sbbnya kita org islam 1.5 bilion...byk tu,n mostly the richest people...Allah s.w.t kurniakan minyak jga kat negara islam...tun jga ada ckp amerika sbenarnya negara bankrup,tp disebabkan byk negara beli bon amerika,amerika jd kaya,guna duit untuk bunuh people....lg,dlm negara amerika sendiri pun,ada 2 puak,yg skg amerika bantu israel n lg satu x skg......tun jga ckp kalo btul nk liberate jurusalem,palestin,struggle ni bknnya blh berjaya dlm msa setahun dua,even a decade pun mustahil,need a long time,tp yg penting perlu ada perancangan...sbbya Allah akan tolong sesiapa yg berusaha...kalo dok harap kita dpt palestin,tp do nothing,x dapat la...byk lg isi yg tun ckp,nk detail lg,cari la kat youtube ka(nmpk sgt mls kan)...tp mmg best la ucapan tun...bila selesai ja forum tu,ada org ckp ade perjumpaan tun bersama students....aku pun tunggu,sbbnya nk tengok tun dlm jarak dekat....tp last skali kecewa,tun ada press conference..maka Tun Asmah Ali menggantikannya..x pe la,dgr la ucapan tun asmah...beliau minta mengaji sungguh2 dan mengakhiri ucapannya dgn selamat menyambut ramadhan.....dh dekat dh kita dgn bulan suci kan,hari ni pun dh 29 rejab.....dah selesai sesi bersama tun asmah,majlis berakhir...tun pun nk bergegas ke airport....aku pun pegi tunggu kat red carpet tu,tunggu tun lalu....nmpk la tun lalu...dh dpt tgok tun live jd la...di lobi jga,sempat jga aku berkenalan dgn Datuk Haji Abdul Rahim .merangkap setiausaha ketua menteri melaka(kalo x silap la,sbbnya,ada sorg tu approach aku n gtaw,tp tgok kad dia jawatannya setiausaha biro latihan badan perhubungan umno melaka,)aku x pasti sgt jwtnnya,dia jemput aku dtg melaka..lepas tu,plang la aku ke arma bersama kwn2 jpa,yat,zatul,bella ,syue,timi,jibah(jmpa waktu dh hbs program),naik bas abbasiah,turun akhir kubri,ambik bas kat mahattah tu,smpai la ke dmak...penat tp affordable....
nb:saya mmg admire Tun Mahathir..ada org tu x caya dan heran sgt2....tp dh settle kan....alhamdulillah.
    isi ucapan tun tu saya olah kembali,byk lg sebenarnya,cari la yer.....sndiri...

sekian,nabilah al nasuha berundur..selamat malam ,wassalam.....

3 comments:

  1. Wah. bestnya boleh pegi. Nasiblah Zagazig ney jauh. Kalau x, mesti pergi punya. hehe :)

    ReplyDelete
  2. hahahaha hg peminat tun ka???

    ReplyDelete
  3. ya la.....solihin,jgn buat heran...

    ReplyDelete